loggo loggo
parametrisk arkitektur

PARAMETRISK DESIGN

Under coronakrisen har vi satsat på att förbättra vår kompetens inom så kallad parametrisk design och parametrisk arkitektur. Vi använder Rhino 3D med tillhörande plug-in Grasshopper vilket är det vanligaste verktyget för att jobba med parametrisk design. Många av Grasshoppers verktyg motsvarar verktygen som redan finns i Rhino3D. Modellering i Grasshopper sker dock på ett icke-destuktivt sätt som tillåter att både stora ändringar och mindre justeringar görs i olika steg utan att grundstrukturen förstörs.
Här ett övningsexempel inspirerat Palazzetto dello Sport av Pier Luigi Nervi.

TILLÄMPNING AV PARAMETRISK DESIGN

Parametrisk design och Grasshopper kan användas för att effektivisera designprocesser och för att snabbt testa variationer på en lösning genom att ändra en eller flera parametrar. Grasshopper har dock ännu större betydelse för möjligheten att ta fram nya komplexa former med komplexa variationer som bygger på upprepningar, bearbetningar och kombinationer av valda parametrar.
Parametrisk design och arkitektur har tillämpats i storskalinga projekt som till exempel Afrikanska museet (Grand Musée de l'Afrique) ritat av UN-studio i Amsterdam samt i otaliga småskaliga projekt som tillfälliga paviljonger av olika slag.

ANVÄNDNING AV GRASSHOPPER I VÅRA EGNA PROJEKT

Första skiss för en tillfällig tältkonstruktion inspirerad av former hittade i naturen. Former i naturen är så parametriska vilket har bl a annat beskrivits av D'Arcy Wentworth Thompson i boken Growth of Form. Boken har inspirerat många arkitekter, formgivare och teoretiker.

Hittils har vi använt Grasshopper för att utforma delar av byggnader, som t ex balkonger, utskjutande byggnadsdelar och större och mindre paviljonger. I ett av våra senaste projekt för ett flerbostadshus har vi använt Grasshopper för att komma fram till utformning av balkongräcken som livar upp en annars anspråkslös fasad.